Blog dd. 18 oktober 2019
Weet jij wat je op je gezicht smeert?
Ik nu wel maar dat heeft echt een tijdje geduurd. Tientallen verpakkingen heb ik bestudeerd, tot ik er tureluurs van werd.
Want je ontdekt wel het één en ander, maar je komt zoveel chemische namen tegen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik zal er een paar benoemen. Dat kan je helpen bij het zoeken naar een goede crème.
Natuurlijk, als er één of andere vorm van alcohol in zit dan kun je het beter laten staan, de meeste zijn slecht voor de huid (maar niet alle).
En als er parfum in zit dan zou ik het ook niet kopen want daar kunnen gevaarlijke of allergene stoffen in zitten. Je weet het niet zeker, want het staat nooit vermeld om wat voor parfum het gaat. Maar de kans is reëel.
Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine
Voorbeeld: wat betekent het als er Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine op de verpakking vermeld staat. Kan dat kwaad? In dit geval kan ik zeggen: nee, dat kan geen kwaad. Het is een veilig zonnefilter dat je huid beschermt tegen de UV-stralen van de zon.
Maar Oxybenzone is bijvoorbeeld ook een zonnefilter en dat kun je beter weer niet op je gezicht smeren. Het kan de huid irriteren en erger nog: het wordt via de huid in je bloedbaan opgenomen. Het staat gewoon op de (INCI) lijst van goedgekeurde stoffen, maar dat wil je toch niet?
En zo zijn er naast alcohol en parfum nogal wat stoffen die je beter kunt mijden: Avobenzone, PABA, Propylene glycol, Retinyl palmitate, Retinyl acetate, SLS, Isothiazolinonen, Methylchloroisothiazolinonen, Methylisothiazolinonen…
Veel etherische oliën hebben naast vaak goede-, ook slechte eigenschappen: ze kunnen allergische reacties veroorzaken of de huid irriteren. De meeste citrus-achtige oliën worden zelfs toxisch door zonlicht.
En dat zijn dan nog alleen maar de slechte stoffen. De meeste crèmes bevatten ook ingrediënten die niet zozeer slecht zijn voor je huid, maar wel waardeloos. Stoffen, meestal goedkopere vetten, die het potje vullen. Dat kan dan wel lekker uitsmeren, maar vaak verstoppen deze stoffen de poriën. Dat is niet goed, en al helemaal niet als je last hebt van een onzuivere huid.
Bovendien wordt door deze vulstoffen de werkzaamheid van de effectieve bestanddelen minder.
Ze zitten gewoon in de weg. Zonde toch?
Goed voor de één, minder goed voor de ander
En om het nog ingewikkelder te maken: sommige ingrediënten zijn goed voor de één, maar minder goed voor de ander.
Zo mijd ik voor mijzelf de stof Dimeticone, een wat zwaardere siliconensoort die de huid beschermt tegen invloeden van buitenaf en die helpt vocht vast te houden. Het zorgt ook voor dat de crème lekker aanvoelt. Een populair ingrediënt in gezichtscrèmes en prima spul, maar niet voor mij.
Het is wat moeilijker af te wassen, daardoor is er een grotere kans dat je poriën verstopt raken met talg. Ikzelf vind deze stof daarom minder geschikt voor mensen met een vette huid, puistjes, acné.
Het begint bij water
De volgorde op de ingrediëntenlijst toont van wat er het meeste in zit. Als eerste staat er meestal water en als laatste (als het goed is) conserveermiddelen en andere hulpstoffen. Op dit plaatje zie je dat Tocopherol (vitamine E) onderaan staat. Dan zit er bijna niets van in en doet het nauwelijks iets voor je huid.
Bovendien zit het in een potje. Daardoor komt de crème in contact met de zuurstof, waardoor het oxideert. Weg werkzaamheid.
En wat staat hier als tweede op de lijst? Alcohol denat., hmmm…
Als je twijfelt over een ingrediënt, het internet helpt je vaak verder. Maar geloof ook hier niet meteen de eerste de beste, want een (ongefundeerde) mening is zo gegeven. Dus vergelijk websites van verschillende, het liefst wetenschappelijke bronnen.
Vertrouw ook niet blind op merknamen met een natuurlijke, medische of anderszins betrouwbare klank. Een naam suggereert vaak van alles maar zegt feitelijk niets. Denk maar aan Dr. Oetker.
Dit geldt voor alle merken, ook voor de bekende grote merken die al jaren op de markt zijn. Hun bekendheid zegt niets over de kwaliteit van het product.
Mijn belangrijkste boodschap is dus als je ergens iets koopt of bestelt: blijf kritisch!
Goedkope crème, dure crème
Tot slot nog even over de prijs van crèmes: echt goedkope crème kan niet goed zijn, daar zijn goede ingrediënten gewoon te duur voor. Als die er al in zitten dan ze zijn veel te laag gedoseerd en heb je er niets aan (maar staat het wel fijn op de verpakking). Daar tegenover staat dat dure crèmes niet per se goed hoeven te zijn. Vaak betaal je vooral voor de chique naam.
Voor de consument is en blijft het dus best lastig om te bepalen wat een goede gezichtcème is en wat niet.
Dit is de ingrediëntenlijst van Peau Pure, mijn persoonlijke crème. Die is niet zaligmakend, er bestaan natuurlijk meer- en andere goede grondstoffen.
Maar het kan wel een goede richtlijn vormen als je op zoek bent naar een goede crème.